SOM ŽIAKOM SÚKROMNEJ ZÁKLADNEJ ŠKOLY V PREŠOVE

08.02.2012 Prešov

Prichádzajú každé ráno ako stovky a tisícky ich rovesníkov, aby sa učili, športovali, poznávali seba a život okolo. Prečo si vybrali SZŠ na Solivarskej ulici?

Opýtali sme sa niektorých z nich a tu sú ich odpovede.
Volám sa Katka a mám staršiu sestru Veroniku, ktorá niekoľko rokov navštevovala Súkromnú základnú školu v Prešove. Naši rodičia sa na základe sestriných dobrých skúseností rozhodli preložiť na túto školu aj mňa. Z novej školy som mala veľké obavy, a zvažovala som, či mám opustiť svoju školu, kde som to už dobre poznala a vedela som, čo môžem očakávať od svojich spolužiakov aj učiteľov. V septembri sa moje obavy razom rozplynuli. Privítala ma milá, usmievavá pani učiteľka v peknej útulnej triede, plnej chlapčenských hlavičiek a jedných zvedavých dievčenských okáľov. Spolužiaci ma veľmi milo a prívetivo prijali. Najväčšie obavy som mala z toho, ako budem zvládať anglický jazyk a toľkých chalanov. Moji noví spolužiaci sa so mnou skamarátili, prijali ma medzi seba, aj keď som bola baba. Dnes svoje rozhodnutie neľutujem. Veľmi som sa zlepšila v angličtine. Všetko sa učíme hravou formou. Učitelia sú priateľský a vždy nám radi pomôžu, poradia, aj viackrát niečo vysvetlia. Na hodinách sa zasmejeme. Jedinou nevýhodou je náš nízky počet žiakov v triede. Musíme byť vždy pripravení, lebo si nás raz-dva všetkých preskúšajú. Na túto školu ma moji rodičia preložili, pretože sa tu pripravujú deti na anglické bilingválne gymnázium. Na každom predmete máme anglické slovíčka. Túto školu by som odporučila aj deťom ktoré majú chuť a záujem vedieť dobre po anglicky. Ja som s touto školou veľmi spokojná a chcela by som pokračovať v ďalšom štúdiu na bilingválnom gymnáziu.
Katka Bartoššíková V.A

Neveľká nová zelená budova na Solivarskej 28 je miesto, v ktorom sa vzdeláva množstvo študentov vo veku od 6 do 15 rokov. Ako jediná škola v Prešove dáva možnosť žiakom ôsmeho ročníka priamo pokračovať v štúdiu na 5 ročnom bilingválnom gymnáziu. Ja som na túto školu prestúpila rok po jej založení. Výhodou je počet žiakov v triedach, takže učiteľ sa môže venovať žiakom oveľa viac ako v triedach s minimálnym počtom 25 detí v jednej triede. Najväčší cieľ našej školy je naučiť študentov dorozumieť sa a vedieť konverzovať v anglicky hovoriacich krajinách, čo je v tejto dobe veľmi dôležité, pretože angličtinou sa dokážeme dohovoriť kdekoľvek. No deti, ktoré nechcú pokračovať na gymnáziu majú možnosť pokračovať a úspešne ukončiť základnú školu. Byť žiačkou SZŠ v Prešove je veľmi prospešné pre moju budúcnosť. Táto škola je otvorená pre všetkých rovnako a veľmi pomohla a ešte pomôže študentom, ktorí chcú študovať a pracovať v zahraničí.
Patrícia Poráčová IX.A
Nie je jednoduché písať o škole z pohľadu žiaka. Pokúsim sa o to.Nechcem písať o vybavení, perfektných učebniach a podobných veciach. V škole sa podľa mňa musíte dobre cítiť. Ak vám sadne kolektív v triede a učitelia, je to správne miesto. Nebudete vnímať prostredie, alebo to, kde sa učí. Na našej škole sa mi táto vec páči najviac. Množstvo výborných učiteľov s úžasným prístupom k deťom. Samozrejme, nejde to vždy, no snahu je vidno stále. Ak máte výborný kolektív a skvelých učiteľov, potom sa možno začnete obzerať po ostatných veciach. Napríklad na to, aké máte skvelé triedy, veľkú telocvičňu, novo vybavené počítačové miestnosti a podobne. Ja som na našu školu prišla hlavne kvôli kamarátom. Všade po chodbách počuť smiech, radosť z toho, že ste tam, kde ste a nechceli by ste byť nikde inde. Čo vás môže zaujať u nás v škole ďalej? Napríklad perfektný bufet, krásne farebné chodby na prvom stupni alebo množstvo kreatívnych a športových krúžkov. Neváhajte a príďte sa pozrieť na našu perfektnú súkromnú základnú školu.
Lenka Sabolová IX.A
Som žiačkou Súkromnej základnej školy v Prešove. Do školy chodím ako všetci ostatní. Niekedy sa mi veľmi nechce, ale to každému. Na túto školu chodím hlavne preto, lebo je tu veľmi kvalitná výučba jazykov. Keď sa porovnám s kamarátkami z iných škôl, som o niečo lepšia. (Nechcem sa vychvaľovať  ). Dokopy máme 5-krát do týždňa angličtinu, z toho 4-krát gramatiku a raz do týždňa máme konverzáciu s lektorom, ktorý je pôvodom Angličan, s ktorým sa rozprávame iba po anglicky, pretože po slovensky veľmi nevie. Mnohým ľudom sa zdá, že deti, ktoré chodia na súkromnú školu, sú nafúkané. Samozrejme, to nie je pravda. V triede je nás 10. Je to výhoda aj nevýhoda. Výhodou je, že učiteľ má čas každému osobitne vysvetliť to, čo nechápe. Má čas venovať sa nám, žiakom. Nevýhodou je, že často som týždenníčka, ale to sú iba smiešne výhovorky. A keďže je nás iba 10, aj naši rodičia sa poznajú a keď sa vyskytne nejaký problém, vieme ho vyriešiť spoločnými silami.
Soňa Šverhová VIII.A
Pamätám sa na ten bežný deň. Po dlhom rozhovore o nekončiacom a namáhavom dni v škole padla otázka úplne iná ako tie ostatné. Vraj či by som nevymenila moju školu za inú. Ani v sne by ma nenapadlo niečo také. Nechcela som zase nových spolužiakov, učiteľov a školské prostredie, v ktorom by som strávila niekoľko ďalších rokov môjho života. Nakoniec k tomu došlo. Nové prostredie. Prvé dni boli ťažké, no postupne mi tam bolo čoraz lepšie a lepšie. Zapadla som do nového kolektívu, ktorý ma vo všetkom podporoval. Tešilo ma chodiť do školy. Hodiny boli pestrejšie, a to nielen kvôli skvelému učiteľskému zboru, ale aj zaujímavému vybaveniu učební. Zdokonalila sa mi dokonca aj konverzácia v anglickom jazyku, ktorý v budúcnosti určite využijem pri návšteve cudzích krajín. Na tejto škole sa cítim dobre a viem, že ma výborne pripraví na ďalšie štúdium na strednej škole. Aj preto som si vybrala práve Súkromnú základnú školu v Prešove.
Ema Sopková IX.A
Som žiačkou 9. ročníka na Súkromnej základnej škole v Prešove, no až teraz si uvedomujem, čo všetko mi táto škola dala. Hneď, ako som nastúpila na SZŠ Solivarskú, všetko sa zmenilo. V triede nás bolo oveľa menej. Najprv bolo trošku ťažké začleniť sa do nového kolektívu. Ale to je na každej škole rovnaké. Vážim si, že ma prijali. Všetko bolo odrazu iné. Učitelia mali lepší prístup. Naučili ma všetko čo ostatní nedokázali. Žiadni šikanovaní spolužiaci, žiadni nechápaví učitelia. Všetko sa zdalo byť ideálne. V anglickom jazyku som sa veľmi zlepšila a taktiež aj v ostatných predmetoch. Najviac sa mi páči, že gymnázium je spojené so školou. Takto je to jednoduchšie rozhodovať sa o svojej budúcnosti.
Možno nemáme ihrisko či lepšiu výbavu. Ale prístup učiteľov k žiakom je profesionálnejší. Predsa žiadna škola nie je dokonalá. Som veľmi vďačná mojim rodičom za to, že ma zapísali práve na túto školu, pretože mi tým zmenili budúcnosť.
Andrea Kmecová IX.A
 

Vyberte región